Do brněnské sítě cyklostezek přibude nová část. Radou města Brna prošel investiční záměr na vznik trasy Absolonova–Stránského, která propojí městské části Žabovřesky a Komín. Více než kilometr a půl dlouhá trasa by mohla vyrůst během příštích let. Záměr obsahuje i mnoho dalších stavebních úprav a jeho odhadovaná cena dosahuje 34,5 milionu korun včetně DPH.

„Investice počítá s trasou mezi Žabovřeskami a Komínem, jež se napojí na už existující síť brněnských cyklostezek. Zejména pak na důležitou osu centrum–přehrada. Délka úseku má činit přibližně 1 650 metrů. Jde o reakci na současný stav, kdy obě lokality spojuje pouze asfaltová cesta, která nemá jednotnou šířku a nesplňuje technické parametry pro bezpečnou jízdu,“ sdělil radní města Brna pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

Stavba zahrnuje také vyřešení všech přejezdů přes koleje po trase, vybudování kabelovodu Dopravního podniku města Brna, překlad sloupů trakčního vedení i další úpravy.

Návrh respektuje nynější zástavbu i další záměry v dotyčném úseku, s nimiž bude koordinován. Na místě již v současnosti probíhá částečná rekonstrukce komunikačních ploch, ta bude zachována nebo případně rozšířena.

Cena investičního záměru činí 34 519 000 korun včetně DPH. Pokud by vše šlo podle plánu, mohli by se první cyklisté po stezce projet nejdříve v roce 2026.

Tisková zpráva