Členy expertní pracovní skupiny pro veřejnou zakázku na dodávku koncertních varhan pro Janáčkovo kulturní centrum dnes jmenovali brněnští radní. Složení skupiny je mezinárodní, čestnou členkou bude prof. Alena Veselá, emeritní rektorka JAMU, varhanice a iniciátorka výstavby nové koncertní síně.

„Vzhledem k mezinárodní ambici sálu, k předpokládané finanční náročnosti a k velmi specifickému předmětu takové zakázky potřebujeme úzce spolupracovat se špičkovými externími odborníky. Dnes jmenovaná expertní pracovní skupina tedy bude u všech důležitých kroků, ať už jde o specifikaci nástroje, správnost zadávací dokumentace, nebo o odborné posouzení doručených nabídek. Jedině tak můžeme garantovat, že budou v Brně nové varhany odpovídajících vlastností a kvality,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková a dodala: „Velmi si vážím toho, že nabídku členství v nejužším týmu přijaly významné osobnosti, jimž patří mé poděkování.“

Veřejná zakázka na dodávku odpovídajících koncertních varhan bude z úrovně magistrátu probíhat souběžně s výstavbou Janáčkova kulturního centra, expertní skupina tak začne pracovat již v listopadu. Cena, za niž bude nový nástroj pořízen, vzejde z jednání v rámci přípravy zadávací dokumentace. Předpokládá se, že půjde o desítky milionů korun. Na financování varhan se mohou podílet individuální i firemní dárci prostřednictvím veřejné sbírky s názvem Varhany pro Brno.

Složení expertní pracovní skupiny pro veřejnou zakázku na dodávku koncertních varhan
·         Christian Schmitt (Německo) – varhaník, pedagog
·         Aart Bergwerff (Nizozemsko) – varhaník, pedagog
·         prof. MgA. Zdeněk Nováček – varhaník, pedagog
·         PhDr. Marie Kučerová – ředitelka Filharmonie Brno
·         Mgr. Vítězslav Mikeš, Ph.D. – vedoucí oddělení dramaturgie Filharmonie Brno
·         prof. Ing. arch. Petr Hrůša – projektant sálu
·         prof. MgA. Alena Veselá – emeritní rektorka Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (jako čestná členka)

Smlouva se zhotovitelem Janáčkova kulturního centra byla podepsána koncem srpna 2024. V současné době je již předáno staveniště a připravuje se plánovaný archeologický průzkum i demolice bývalé trafostanice hotelu International.

Tisková zpráva