Ředitelství silnic a dálnic získalo pravomocné stavební povolení pro takzvanou hlavní trasu velkého městského okruhu v Brně v úseku Žabovřeská. Loni v červenci je napadl spolek Voda z Tetčic, ministerstvo dopravy však odvolání zamítlo.

Silničáři kvůli tomu začali stavět pouze v bezprostředním okolí komunikace a nyní mohou plynule navázat, uvedl ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala. Finanční ztráta bude podle něj minimální. Silnice se bude rozšiřovat ze dvou pruhů na čtyři.

Žabovřeská je dlouhodobě problematickým místem západní části okruhu, protože z obou stran navazuje čtyřproudová silnice. Nejen v dopravní špičce proto z obou stran vznikají kolony.

Silničáři nyní předají staveniště firmě, aby se mohlo začít. Řidiče však výrazné omezení nečeká. Jeden pruh v každém směru zůstane průjezdný, bude se jen jezdit po staveništi. Silničáři dostali pro první etapu stavby čtyři stavební povolení, spolek Voda z Tetčic napadl pouze to pro hlavní trasu. Původně se mělo začít stavět loni v srpnu, nakonec se začalo až koncem roku.

Nyní se staví obslužná komunikace pro městskou dopravu, až přestane jezdit tramvaj z Pisárek do Komína. Staví se také lávka pro pěší a cyklisty, která nahradí dosavadní úrovňový přechod.

První etapa stavby, která začíná u křížení s Kníničskou a končí u Kamenomlýnského mostu, by měla být hotová ve druhé polovině příštího roku. Už letos by se měla začít stavět druhá etapa od mostu do Pisárek a dokončení se předpokládá v roce 2022.

Dalšími úseky velkého městského okruhu, které se mají začít brzy stavět, jsou Tomkovo náměstí a Rokytova, které odvedou část dopravy ze Židenic.